Mausoleer (sv)

From - travel Silk Road and share
Jump to: navigation, search

Fantastiska människor föddes, levde och dog i Uzbekistans territorium. Till minne av dessa människor och deras goda gärningar var många mausoleer bygga där deras gravar hålls. Dessa rum är heliga och korrekt sätt bör följas. Till exempel,


  • Skor måste tas bort när du skriver
  • Kvinnor ska täcka sitt huvud med en trasa
  • Minimum av huden skall vara synliga


För mer sätt tips, se MÅSTE VETA.


Guri Amir - Samarkand

Guri Amir - Samarkand

"Om himlen försvinner, domen kommer att ersätta det", säger en poet på en skymt kupol ovanpå Amir Timur mausoleum Guri Amir. Detta är grav Härskaren, några minuters promenad från Hotel Samarkand.


Mellan 1400 och 1401 hans favorit barnbarn, Mohammed Sultan, uppfördes en madras och khanagha komplex här. Mohammeds död år 1403 föranledde Amir Timur att slutföra ensemble med ett mausoleum. Spanska ambassadören Clavijo redovisade hur den åldrande emir, transporteras till platsen i slutet av 1404, hade krävt att det byggs med tillsats storhet på bara tio dagar "under hot om en fruktansvärd förverkade till arbetarna". Även om han syftar begravning i sin hemstad Shakhrisabz var Amir Timur snart i graven bredvid sin sonson och följs av ättlingar ner till Ulugbek, vars närvaro har drivit de senaste restaurering.


Mohammed Sultan blå-kaklat portalen öppnas upp till en gård en gång hörn med minareter och flankeras av Madrassah och khanagha. Idag finns endast grunden överleva. Deras frånvaro betonar enkla monumentalitet av Guri Amir själv, baserat på en åttkantig kammare dekorerade med geometriska girikh. Ovanför, transportband de höga, cylindriska trumman, "Gud är odödlig" inskriptionen dundrar i vitt Kufic manus tre meter hög. Kröna byggnaden i räfflad majestät är den himmelsblå kupol, försiktigt svullnad till en höjd av över 32 meter. Hela sitt 64 revben sprider en hudfärgad kakel i en kontinuerlig sugtablett mönster. Gult och grönt offset turkos, blått som ljus och skugga spelar med mosaik nyans. Precis lika spektakulär är den mausoleum interiören, nås via den östra galleriet lagts till av Ulugbek.


Sexkantiga onyx kakel låna ut den undre väggarna en grönaktig genomskinlighet, toppad med Qo'ranic inskriptioner huggen i marmor och målade på Jasper. Geometriska paneler lyser med strålande stjärnor, bredvid nischer hängde med stalaktiter gjuten från pappers-mache målat blått och guld. Den inre kupolen droppar en intrikat förgyllda beläggningen på höga gitter fönster. Omges av en marmor järnväg, sju marmor gravstenar omger en mörkgrön platta 1,8 meter lång, en gång den största bit av jade i världen. Uppdelningen skylls på persiska inkräktare Nadir Shah som försökte att ta bort den i 1740.


Amir Timur ligger som begärdes vid foten av hans andliga rådgivare Mir Sayid Barakah. I medurs ordning är Mohammed Sultan, Ulugbek, Tamerlane söner Shahrukh och Miranshah, och två icke namngivna barn. Den tagel stolpe markerar graven av en helig man, vars kvarlevor upptäcktes när mausoleum var under konstruktion. Emblemet var en vanlig syn på den hårda pilgrimsfärden till Mecka. Dessa gravstenar är faktiskt cenotaphs matcha layouten på verkliga gravar i den välvda kryptan nedan, som vanligtvis är stängd för besökare.


På gården står ett stort marmorblock huggna i arabesker och kallas Kok Tash (Blue Stone). Historiker misskreditera tron ​​att detta var Amir Timur tron. Men från det 17th århundradet var det säkerligen användes som kröningen sten av Bukharan emirernas. Berättelser anspråk på den närliggande skålen var Timurs bad för pre-bön tvagning eller ens en mätare av militära förlust före slaget varje soldat trängs granatäpple juice i den. När de överlevande hade druckit, bestämd återstoden av antalet minskat.


Ak Serai Mausoleum - Samarkand

Ak Serai Mausoleum - Samarkand

Begravd i bakgårdar strax sydöst om Guri Amir är en annan Timurid mausoleum, som kallas Ak Serai (Medan Palace), byggd kring 1470. Fortfarande elegant även i ruin, byggnadens korsformade kammare, Arch design, glaserade mosaik och kundal bladguld. Stalaktiter peppar inre kupolen och några väggmålningar överleva också.

Rukhabad Mausoleum - Samarkand

Rukhabad Mausoleum - Samarkand

En asfalterad väg ledde en gång norrut från Guri Amir till Rukhabad mausoleet off Registan Street, byggdes av Timur samtidigt att hedra Sheikh Burhan al-Din Sagarji. Graven av denna mystiska lånade mausoleet sitt populära namn Rukhabad, "boning i Anden". Legenden hävdar en kista av profeten Mohammeds (SAW) hår begravdes med honom. Den klassiska planen, kubisk kammare, åttkantiga trumma, konisk dome håriga med gräs, samt brist på portalen och tegel utan dekoration ge monumentet en archaistic utseende. Endast de stora mått påminner en av sina Timurid ursprung.

Ismael Samani Mausoleum - Bukhara

Ismael Samani Mausoleum - Bukhara

Den fascinerande grav Ismael Samani är en arkitektonisk blixt från klar himmel. Det är också den äldsta, bäst bevarade och mest hisnande och originella byggnad i Bukhara och utan tvekan ett av de arkitektoniska höjdpunkterna i varje besök i Uzbekistan.


Den nästan perfekta tegel kub byggdes i början av 10-talet och tillhör den stora kulturella återuppvaknande av Samanid dynastin (875-999). Graven har fått sitt namn efter grundaren av dynastin Ismael, och innehåller inte bara hans grav utan även hans far Ahmed, hans brorson Nasr och andra av Samanid linjen.


Mausoleet drar element från tidig Sogdianen arkitektur (till exempel tunga hörnet strävpelare) och sassanidiska brand dyrkan. Kombinera dessa med de senaste aritmetiska och geometriska framsteg som gjorts av Al Khorezmi, Al Fergani och Ibn Sina och den senaste tekniken, skulle den monumentala kyrkogården fungerar som en arkitektonisk formel för århundraden framåt.


Konstruktionen är av en 10,8 meter kub med fyra identiska fasader, som alla är svagt sluttande inåt och på vilken sitter en halvsfärisk kupol ringmärkt med fyra domelets. Fyra interna valv stöds av hörnet pelare utgör squinch på vilken vilar 8 och 16-sidig övergång till trumman. Denna chortak ("fyra arch") system var revolutionerande för den tid och kom att dominera otaliga efterföljande minnesgravarna. Från utsidan är den zon av övergången maskerad av ett galleri av tio fönster som ger ljus och ventilation för det svala inre gravar. Mausoleet är också rikt på symbolik. Dess kub inte bara hänvisar till den heliga Kaba stenen i Mecka (Saudiarabien), men också symboliserar jorden och kompletterar sin kupol, symbol för himlen, för att skapa en metafor av universum.


Den sanna majestät av byggnaden ligger i livlighet och texturerat rikedomen i sin korg vävda tegel, som i en serie absorbingly komplexa mönster efter slutförandet av de viktigaste skelett struktur. En sådan är förmågan att murverket att dess stämning är på gång dyster flytta tyngdpunkten med vinkeln på solen. Dess hörn strävpelare står som enorm stöd, sin 2-metertjocka väggarna vävda i en tyngdlös delikatess. Försök att besöka byggnaden vid olika tider, även på natten.


Graven är en helig plats av flera skäl. Ursprungligen hade gravsten två öppningar, en där oroliga pilgrimer skulle placera sina frågor, dilemman och donationer och en annan där en dold mullah skulle lämna anses lösningen. Platsen var också ursprungligen en av de heligaste kyrkogårdar i Bukhara, där även emirernas lades att vila. Men när år 1934 mausoleet upptäcktes av den sovjetiska arkeologen Shishkin, begravd under flera meter av ackumulerad sand och jord, var de gravar flyttats och området förvandlades till Kirov offentlig park. Ansamling av jord-konton också sin överlevnad under de mongoliska förstörelse. En mer idoga samtida hot mot 1000-åriga grav kan ses i det vita saltet märken kvar av den stigande vattennivån. Den Samani Mausoleum ligger i Samani Park, fem minuters promenad väster om Registan.


Ishrat Khana Mausoleum - Samarkand

Ishrat Khana Mausoleum - Samarkand

Under vägen från Abdi Darun ligger ädla ödeläggelsen av Ishrat Khana, eller House of Joy. Legenden föreslår en fru av Timur byggt det som hennes grav, men det blev ett nöjespalats gång linjalen omfamnade henne i förundran över dess skönhet. Den försvann överflöd av dess inredning förklarar glada epitetet-bladguld, flerfärgad mosaik och glasmålningar. Över 20 gravstenar på Timurid kvinnor och barn upptar kryptan. Ovan mark den imponerande portal, en överlevande av de 1904 jordbävning som krävde höga turkosa kupolen, leder till en hall gång flankerad av två våningar gallerier. Två av fyra spiraltrappor tillåter fortfarande en takterrass med utsikt.


Khodja Abdi Darun och Birun mausoleums - Samarkand

Khodja Abdi Darun och Birun mausoleums - Samarkand

För en pittoresk scen från Samarkand islamiska väckelse, besöka den charmiga helgedomen komplexa Khodja Abdi Darun i sydöstra delen av staden. Det är förknippat med namnet på 9: e århundradet arabiska advokat Abd al-Mazeddin (Khodja betecknar en som gjort pilgrimsfärden till Mecka). Seljuk Sultan Sanjar uppfördes ett mausoleum för honom i 12-talet, ombyggd av Ulugbek i det 15th århundradet bakom en khanagha med portal och kupol. I det 19th århundradet en moské och Madrassah avslutade ensemblen ligger runt en stor pool. Fyra gamla träd kastar ljusdunkel ljus på vattnet som unga pojkar deltar i Koranen klasser och gamla män ber under den färgglada träkarlen. Komplexet ligger på en kyrkogård där en ny Madrassah är under uppbyggnad. I närheten finns fragment av stadsmuren, därav mausoleum titel Abdi Darun, jämfört med al-Mazeddin övriga helgedom Abdi Birun, långt bortom väggarna i en sydlig förort.


Bukhara minister Nadir Divanbegi krediteras med att bygga det senare i 1633 och, som i hans andra verk, lånar kaklet från tidigare blommor och geometriska stilar. Pågående renovering är uppfriskande dessa mönster på portalen och kupolen ovanför mausoleum kammare, medan donationer av de trogna bygga den intilliggande moskén komplex.


Khodja Akrar Complex - Samarkand

Khodja Akrar Complex - Samarkand

4 kilometer söder om Registan står ensemblen uppbyggd kring grav Sheikh Khodja Akrar (1404-1490). Han var en ledare av Nakhshbandi dervish och dominerande politiska siffran efter Ulugbek död. Hyllad av folket som en religiös asket och undergörare, gav han stor rikedom och inflytande över Timur är barnbarnsbarn Abu Said och hans söner. Mellan 1630 och 1635 Buchara minister Nadir Divanbegi införlivat begravnings-moskén byggdes av Akrar söner till en stor Madrassah. Den mosaik kakel har restaurerats så att portalen skiner igen med kätterska konst, den persiska heraldiska emblem lejon-tigrar jagar, liknande de på Sher Dor Madrassah. Runt gården, inför sol-och blommotiv liknar Tillya Kari, driver ett galleri med elev celler, föreläsningssalar och en välvd moské, allt fungera igen i spåren av självständighet. Söder om Madrassah är utsmyckade Khodja Akrar moské (17th-20th century), en rad av sommar och vinter byggnader med kaklat och fördubblade niihrab, trä mannen inbäddade med stjärnan former och kolumner slutar i muqarna STALAKTIT huvudstäder. Den Sheikh begravning plattform ligger söder om skuggade åttkantiga poolen.

Shayhantahur Ensemble - Tasjkent

Shayhantahur Ensemble - Tasjkent

En annan anmärkningsvärd komplex av minnesmärke byggnader, som utvecklats kring den ansedda graven, är Shayhantaur ensemblen (Sheikh Khawandi Tahur) av 5-9: e århundradet. I sin grund är en uppskattad grav en shejk från Tasjkent som dog 1355. Shejken var en framstående representant för sufism i Shash och en författare till många verk.

Zengi Ata Mausoleum - Tasjkent

Zengi Ata Mausoleum - Tasjkent

Detta mausoleum komplexa, 15 mil söder om Tasjkent, bland de heligaste platserna i provinsen. Zengi Ata, eller "mörk fader", var den mörkhyade Sheikh Khodia, en 13-talet Sufi predikant och skyddshelgon herdar.


Legenden berättar hur Amir Timur var ombyggnad Yasawi mausoleum i det sena 14th århundradet, men en vägg upprepade gånger kollapsade. Yasawi visade sig för honom i en dröm, begär att Zengi Ata hedras först. Så Timur gjort arbetstagarna passera tegelstenar i en lång och bra linje från Turkestan till Tasjkent. De två mausoléer datum från den tiden, då Tasjkent var Timurid fästning.


En Madrassah gården lades i det 18th århundradet, en moské i 1870 och en månghörnigt minaret 1914. Senaste renoveringen har klädde ensemblen och framför imponerande, Zengi Ata portal, ljusa i mångfärgade mosaik. Inuti är den gravkammare och marmor gravsten, elegant huggna i Koraniska inskription. Ambar Bibi, Zengi Ata hustru, ligger på kyrkogården utanför.
EnglishFrançaisDeutsch日本語ItalianoEspañolPortuguêsNorskSvenskaSuomiDutchDanskΕλληνικάاللغة العربية简体中文繁體中文РусскийУкраїнськаBahasa IndonesiaفارسیTürkçe한국어TagalogBahasa Melayuภาษาไทยtiếng Việt